Piwnym szlakiem – wschód

  18 października 2022Wyjazdy
Już po raz siódmy odbył się wyjazd z cyklu Piwnym Szlakiem. Tym razem znów wyruszyliśmy poznawać browary na wschód od Krakowa, a od pierwszej naszej wyprawy w te tereny dużo się zmieniło. Za stronę organizacyjną odpowiadał Grzesiek Suder, za co mu ogromnie dziękujemy! 🙂
Relacja i zdjęcia: Grzegorz Suder
  • Browar Kazimierz (Zakrzów) – zwiedzanie z degustacją piwa kosztuje 30 zł, ale degustacja z niekończącą się dolewką 🙂 Piwowar z wykształceniem szczegółowo opowiada o całym procesie. Jest sklepik i toaleta. Z Krakowa można dojechać autobusem 301 lub pociągiem 🙂
  • Browar Marysia (Szczyrzyc)  – restauracja, postój tylko na degustację piwa, bez zwiedzania browaru (w Szczyrzycu można się umówić na zwiedzanie browaru Gryf, w ten weekend akurat nie było możliwości)
  • Browar Podgórz (Bielanka) – zwiedzanie z degustacją kosztowało tyle, co koszt piwa na osobę – my wzięliśmy droższe, po 10 zł. Jedne z najlepszych piw na terenie uprawnień, przyjemne, sielankowe miejsce. Piwo z kranu, sklepik z piwem w cenach hurtowych, toalety. Właścicielem i piwowarem jest Łukasz Jajecznica, któremu zdarzyło się być u nas na kursie 🙂
  • Browar Trzy Korony (Nowy Sącz) –  restauracja w galerii Trzy Korony. Można umówić się w weekend na wjazd autokarem do galerii do strefy dostaw, choć potem ciężko stamtąd trafić do restauracji 🙂 My jedliśmy tylko obiad, można umówić się na zwiedzaniu browaru z degustacją – ale raczej tylko od poniedziałku do piątku.
  • Browar Dukla – wieczór w restauracji browaru. Jedyne miejsce z takim klimatem 🙂
  • Browar Stodoła (Libusza) – my byliśmy tylko w restauracji u Becza w Bieczu, która należy do właściciela browaru. Sam browar jest zbyt mały, żeby przyjechać z grupą. Miła i sprawna obsługa, przyjemne miejsce na przerwę 🙂
  • Browar Personall Kraft (Stary Sącz) – restauracja w Starym Sączu. Zwiedzanie z degustacją dla grupy kosztowało niedużo jak na taki lokal, 500 zł, ale oprócz tego zamawialiśmy grupowy obiad. Piwowar świetnie opowiadał, oprócz samego procesu również personalną historię założenia browaru.

Zostaw komentarz