Soczyste i aromatyczne owoce zawierają wiele witamin oraz kwas salicylowy – podobny do tego w Aspirynie. Zawartość witaminy C dorównuje prawie jej zawartości w cytrynie. Stąd jest od wieków stosowana w przeziębieniach jako lek przeciwzapalny i napotny. Kwas salicylowy zawierają również liście. Wiele odmian hoduje się w ogródkach, a z owoców robi się różne przetwory (soki, dżemy, konfitury), ale najlepiej smakują te dzikie prosto z krzaka (niektórzy najbardziej zachwalają z wkładką mięsną). Łacińska nazwa (łac. rubus ideaus), użyta już przez Pliniusz Starszego, wskazuje jakoby malina pochodziła z Krety (łac. ideaus = pochodzący z góry Ida na Krecie), ale tam akurat malina nie występuje.
Występowanie
Roślina lecznicza
Siedlisko: widne lasy, zarośla, zręby, po piętro kosodrzewiny
Występowanie: strefy klimatu umiarkowanego półkuli północnej
Okres kwitnienia
- maj
- czerwiec
Roślina NIE obowiązująca na egzaminie wewnętrznym