
21-23 lutego odbył się dziesiąty, ostatni wyjazd szkoleniowy z serii „Piwnym Szlakiem”. Tym razem udaliśmy się na zachód, docierając aż za Wrocław. Nasi przewodnicy szkolili się w tematyce historii piwa, warzenia czy surowców do niego potrzebnych
Zaczęliśmy w piątek od wieczornego zwiedzania Browaru Zamkowego Racibórz – największego na tegorocznej trasie.
Kolejnego dnia, po wczesnej pobudce, udaliśmy się do niedawno powstałego Browaru Wrowar, gdzie zostaliśmy entuzjastycznie oprowadzeni przez pasjonatów piwowarstwa. Po degustacji i sporych zakupach, pojechaliśmy dalej do pobliskiego browaru Widawa, gdzie dowiedzieliśmy się co nieco o kontrolach przeprowadzanych w browarach. Dalszą część dnia spędziliśmy na degustacji we wrocławskim browarze Stu Mostów, a zakończyliśmy zwiedzając niewielki Browar Jedlinka, w piwnicach którego obejrzeliśmy piwa leżakujące w drewnianych beczkach.
Niedzielny poranek spędziliśmy na śniadaniu i pierwszym porannym rozruchowym w Browarze Wieżyca, zlokalizowanym przy Domu Turysty PTTK Pod Wieżycą, który mieliśmy już okazję odwiedzić 6 lat wcześniej. Wyjazd kończyliśmy pobytem w Karczmie przy Browarze na Jurze na obiedzie z nieobowiązkowym, lecz zalecanym napojem z ich szerokiej oferty.
Po powrocie do Krakowa najwytrwalsi udali się jeszcze do zaprzyjaźnionego baru Craftownia.